Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΜΟΣ Α' Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΚΕΡΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΤΟΜΟΣ Α'

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ


Επιμέλεια Κειμένων - Πρόλογος:

Διονυσία Μπλαζάκη


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Αθήνα 2009


Ο παρών τόμος Α’ της «Χωροχρονικής Θεωρίας», η Φιλοσοφία του Χωρόχρονου επαναπροσδιορίζει τους σκοπούς, τις μεθόδους και τις προϋποθέσεις της φιλοσοφίας, διευρύνοντας τη μεταφιλοσοφική έρευνα.

… Ο τετραδιάστατος χωρόχρονος σχετίζεται άμεσα με τρεις οριακές συνθήκες: α) της σταθεράς του φωτός, β) του εσωτερικού μιας μαύρης τρύπας και γ) των χορδών του σύμπαντος.

… Ενώ ο χώρος και ο χρόνος στον αισθητό κόσμο εννοούνται ως διαστάσεις, στο φυσικό κόσμο είναι δυνάμεις, γι’ αυτό και ο χώρος ως συνολική έννοια είναι διαστασοδύναμη και ο χρόνος δυναμοδιάσταση.

… Η υλική και άυλη υπόσταση του ανθρώπου δημιουργεί ένα πλήθος χωροχρονικών και μη χωροχρονικών αντιθέσεων, οι οποίες δύνανται να συνάπτονται και να αίρονται συγχρόνως από τον ίδιο, όταν κατά την ίδια στιγμή η γνωσοάγνοιά του, του δίνει τη δυνατότητα αυτόβουλης κι απεριόριστης δράσης.

… Για κάθε 300.000 χλμ. περίπου χωρικής απόστασης που σημειώνεται μεταξύ οποιουδήποτε συστήματος αναφοράς όμοιου με του γήινου και της συνθήκης του φωτός, το σύστημα αναφοράς χρεώνεται με ποσοτική διάρκεια κύλισης χρόνου ενός δευτερολέπτου…

… Η αδυναμία του συστήματος αναφοράς να συντρέξει με τη συνθήκη του φωτός, δηλαδή της μη κύλισης χρόνου, γίνεται η αιτία ύπαρξης χρόνου για το σύστημα.

… Αυτό είναι το χρονικό κόστος της ύπαρξης.

-Από τα κείμενα του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου